2015. április 05. 13:42 - Fridegar87

ISTQB

Miután van egy lélegzetvételnyi időm, nézzük mindennek az alapját, az ISTQB vizsgát. 

ISTQB azaz International Software Testing Qualification Board, manapság egyre elterjedtebb, egyre több álláshirdetésben már nemcsak előny, hanem követelmény is. Mint a neve is mutatja ez egy nemzetközileg elismert szoftver tesztelői vizsga. Több szintje, és több specializációja van, de egy kezdő tesztelőnek a Foundation Level-re van szüksége. 

Ez a vizsga olyan ismereteket kér számon, mint szoftver fejlesztési és tesztelési folyamat, tesztelési technikák, teszt tervezési technikák, és érinti a teszt menedzselési folyamatokat is.  Lehet jelentkezni néhány napos képzésre is, de a vizsga anyaga vázlatosan elérhető a neten is, angol és magyar  nyelven is, ráadásul találhatunk fogalomtárat is, szintén két nyelven. Ez a vizsga több szempontból is elengedhetetlen, egyrészt tényleg azokat az ismereteket tartalmazza, amiket egy tesztelő napi szinten használ, másrészt pedig rengeteg állásinterjú nulladik köre egy teszt kitöltése ebből az anyagból. Létezik egy nemzetközi oldal itt, a magyar nyelvű pedig itt. (Na igen, ahhoz képest, hogy IT-vel kapcsolatos vizsga, és hivatalos, és nemzetközi, nem a leglátványosabb oldal, de valóban ők azok...) A letöltések menü alatt találhatók a fent említett dokumentumok.

A szabadon hozzáférhető anyag tényleg csak vázlatos, arra elég, hogy a kérdéses részekre rákeressünk, utána járjunk. Van azonban kissé kibővített (circa 300 oldalas) verzió is, könyv formában. Az angol nyelvű: Software Testing: An ISTQB-ISEB Foundation Gide, és magyar  nyelvű:  A szoftverteszelés alapjai, ISTQB Tanúsítvány. Bár a szerzők különböznek, mivel mindkettő a vizsga anyaga alapján íródott, így a tartalmuk nagyjából megegyezik. Nekem az angol verzió egy kicsit jobban tetszett, talán mert a szakmai dolgokról mindig angolul olvasok/beszélek/hallok, így kézenfekvőbb eleve ezen a nyelven megismerni az elméletet, ráadásul a vizsga is angolul van, így nem árt tudni, hogy mi a különbség az error-defect-bug-failure között. Ez könnyebben kideríthető az angol leírásból. Mindkét könyv tartalmaz ellenőrző kérdéseket, feladatokat, teszteket. Az anyag nem annyira sok, mint aminek elsőre tűnik, hiszen sok az összefoglalás is az egyes leckék végén. Teljesen kezdőknek is érthető, életszerű példákkal. 

Tehát, ez a 0. lépés, ha nem is a vizsga (drága, és érdemesebb kifizettetni egy munkáltatóval), de mindenképp a tananyag ismerete. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamiszoftverteszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr107340988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása